14 Ağustos 2012

-Kaba yem açığı


-Kaba yem açığı
-Türkiye’nin kaliteli kaba yem açığı 13-14 milyon
tonu buluyor
-12,3 milyon hektar mera alanı olan Türkiye’de mera ıslahı
tamamlanırsa ülkenin kaliteli kaba yem açığı kalmayacak
-Yapılan araştırmalar, uygun ıslah ve amenajman
yöntemleri kullanılarak çayır ve meraların üretim
kapasitelerinin 4-5 yılda en az 3 kat artırılabileceğini
gösteriyor
-Saman fiyatları, çeşitli illerimizde yüzde 40 ile
yüzde 316,7 arasında değişen oranlarda arttı.
Kastamonu’da geçen yıl 18 kuruş olan samanın
kilogram fiyatı, bu yıl 75 kuruşu buldu


Türkiye’nin 13-14 milyon ton kaliteli kaba yem açığı bulunuyor. 12,3 milyon hektar mera alanı olan Türkiye’de mera ıslahı tamamlanırsa ülkenin kaba yem açığı kalmayacak.
 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TOBB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’dan alınan bilgiye göre, buğday ve arpa üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını sağlayan Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde, ilkbahar yağışlarının yetersiz olması sonucu bitki gelişimi arzu edilen ölçüde gerçekleşmedi. Buğday sap boylarının kısa kaldı. Bu da saman veriminde azalmaya neden oldu.
Kaba yemde, ağırlıklı olarak samana dayalı besleme alışkanlığı uygulayan birçok hayvan yetiştiricisinin düşen arza bağlı olarak saman bulmakta zorlandığı, bulanlar da artan taleple yükselen fiyatlardan saman almak durumunda kaldığı görülüyor.
Ziraat odaları, piyasada yeterli ürünün olmaması yanında, fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle stok yapılması da bu fiyat artışında etkili oldu.
Saman fiyatlarında yüzde 316,7’ye varan artışlar meydana geldi. Ardahan’da saman fiyatı yüzde 40 artarken, Kastamonu’da artış yüzde 316,7’yi buldu. Samanın kilogram fiyatı, Kastamonu’da, 2011 yılına göre, 18 kuruştan 75 kuruşa, Ankara’da  12 kuruştan 32 kuruşa, Van’da 19 kuruştan 65 kuruşa, Çanakkale’de 25 kuruştan 45 kuruşa, Bursa’da 16 kuruştan 36 kuruşa, İzmir’de 28 kuruştan 56 kuruşa, Burdur’da 29 kuruştan 58 kuruşa, Ardahan’da 50 kuruştan 70 kuruşa, Konya’da 20 kuruştan 48 kuruşa, Erzurum’da 18 kuruştan 53 kuruşa, Balıkesir’de 20 kuruştan 35 kuruşa çıktı.
Saman fiyatlarının yanı sıra kurak geçen bölgelerin meralarında ot veriminin azlığı, hayvanlarını büyük oranda meralarda besleyen üreticilerin daha da mağdur olmasına neden oldu. 

-Yoncanın kilogramı 65-70 kuruşa çıktı- 

Saman dışında kaliteli kaba yem fiyatlarında da yükselme görüldü. Özellikle yoncaya bakıldığında kilogramı geçen yıl 35-40 kuruş iken bu yıl 65-70 kuruşa çıktı. Diğer bir alternatif kaba yem kaynağı silajlık mısır ise birçok ilde henüz hasat edilmedi. Hayvancılıkta kaba yem fiyatlarının yükselmesi zaten yüksek olan maliyetlerin daha da artmasına neden olacak. Bu durum ürününü ederine satamayan yetiştiricileri daha da zor duruma sokacak gibi görünüyor.
Üreticilerin kaba yem ihtiyacını karşılamak ve yükselen kaba yem fiyatlarını düzenlemek amacıyla ithalat kararı alındı. İthalatta, hiçbir gıda değeri olmayan sap ve saman yerine, yonca, korunga, çayır otu gibi kaliteli kaba yemler tercih edilmesi gerektiğini uzmanlar belirtiyor.

-Kaba yem üretimi-

         Türkiye’de 12 milyon tonu çayır mera, 18,3 milyon tonu yem bitkileri ekilişleri, 13,3 milyon tonu silajlık mısır, 5 milyon tonu bahçe içi otlak, 10 milyon tonu da sap saman anız artıkları olmak üzere 58,6 milyon ton kaba yem üretiliyor. Ülkenin yıllık 57 milyon ton kaba yem ihtiyacı dikkate alındığında, kaba yem açığı yokmuş gibi algılanıyor ama sap saman anız artıkları ile bahçe içi otlakları kaliteli kaba yem olarak değerlendirmemek gerekiyor.
Kaliteli kaba yem açığı 13-14 milyon tonu buluyor. Söz konusu açığın kapatılması; çayır mera alanlarının ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, yem bitkileri ekilişlerinin artırılarak ekili tarla tarımı içindeki oranının yüzde 25’lere çıkarılması, yıl boyunca ihtiyaç duyulan yeşil ve sulu kaba yem ihtiyacının giderilmesi için yeşil yem zincirinin kurulması yani silaj yapımının yaygınlaştırılmasıyla mümkün olacak gibi görünüyor.
Bu ekilişlerin gerçekleştirilebilmesi için nadas alanlarına, ikinci ürün olarak ekim yapılması, tarla tarımı içinde ekiminin yaygınlaştırılması, bazı ürünlerde üretim alanlarının daraltılmasında alternatif ürün olarak bu ürünlerin yetiştirilmesinin desteklemesi ve çalışmaların bu yönde yoğunlaştırması planlanıyor.
Mera Kanunu’nun çıktığı 1998 yılından itibaren, 1998–2010 yılları arasında 8 milyon 516 bin hektar alanın tespit çalışmalarının yapıldı. 12,3 milyon hektar toplam mera alanı dikkate alındığında tespit edilen alan, toplam mera alanının yüzde 69’una tekabül ediyor.
 Yine aynı şekilde 1998–2010 yılları arasında 4 milyon 123 bin hektarlık alanda tahdit çalışmalarının tamamlandığı, bu miktarın 12,3 milyon hektar toplam mera alanının yüzde 32,5’ine, tespit edilen 8 milyon 516 bin hektar alanın ise yüzde 47,1’ine karşılık geldiğini görülüyor. Yani toplam mera alanının yüzde 67,5’inde, tespit edilen mera alanlarının ise yüzde 52,9’unda tahdit çalışmalarının yapılması gerekiyor.
Tespit ve tahdidi tamamlanan mera, yaylak ve kışlaklarda daha sonra ıslah çalışmaları gerçekleştiriliyor. Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulanan alanlara bakıldığında, 1998-2010 yılları arasında toplam 401,5 bin hektar alanda ıslah projelerinin uygulandı. Bugüne kadar 8 milyon 516 bin hektar alanın tespit, 4 milyon 123 bin hektar alanın da tahdidinin yapıldığı dikkate alınacak olursa, ıslah edilen alan yeterli değil.
Yapılan araştırmalar uygun ıslah ve amenajman yöntemleri kullanılarak çayır ve meraların üretim kapasitelerinin 4-5 yılda en az 3 kat artırılabileceğini gösteriyor. Bu durumda meralardaki mevcut kuru ot üretiminin 12 milyon tondan daha yukarılara çıkarılması ve kaliteli kaba yem açığının önemli ölçüde kapatılması mümkün olabilecek.
Türkiye’de hayvancılıkta yaşanan kaliteli kaba yem açığı ve özellikle küçükbaş hayvancılık ve besicilikte hedeflenen amaçlar dikkate alındığında, düşük maliyetli üretimin olmazsa olmazlarından biri olan meraların en kısa zamanda ıslahının tamamlanıp üreticilerin ve hayvancılığın hizmetine sunulması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor.
Yem bitkileri üretimine verilen desteklerin artırılması, meraların, tespit, tahdit ve tahsis çalışmaları tamamlanarak bir an önce münavebeli otlatmaya geçilerek çiftçilerin kullanımına hazır hale getirilmesi, kaba yem piyasasında ani fiyat dalgalanmalarını önlemek için "kaba yem ortak piyasa düzeni" kurulması, piyasanın gerektiğinde düzenleyici mekanizmalarla kontrol edilmesinin zorunluluk taşıyor.
Bazı illerdeki 2011 ve 2012 yılları saman fiyatlarıyla, artış oranı şöyle:

İller
2011 Fiyatı
(Kr/Kg)
2012 Fiyatı (Kr/Kg)
Değişim (Yüzde)
Van
19
65
242,1
Çanakkale
25
45
80,0
Bursa
16
36
125,0
İzmir
28
56
100,0
Burdur
29
58
100,0
Ardahan
50
70
40,0
Konya
20
48
140,0
Erzurum
18
53
194,4
Kastamonu
18
75
316,7
Balıkesir
20
35
75,0
Ankara
12
32
166,7



        









   Kaynak: TZOB


   Yıllara göre tespit-tahdit çalışmaları ile mera ıslan ve amenajman projeleri:


Tespit
(Birikimli)
(Milyon Hektar)
Tahdit
(Birikimli)
(Milyon Hektar)
Yıllık Proje Sayısı (Adet)
Yıllık Proje Uygulama Alanı (Bin Hektar)
2000
402
301
6
0,6608
2001
1,037
795
7
0,8811
2002
2,102
1,641
33
6,8108
2003
3,530
1,890
24
9,7713
2004
4,341
2,293
198
70,3790
2005
5,127
2,608
158
90,0112
2006
6,134
2,850
98
53,1812
2007
7,058
3,377
112
54,0271
2008
7,655
3,618
122
46,9759
2009
7,840
3,721
67
30,7468
2010
8,516
4,123
69
38,0039
Toplam
8,516
4,123
894
401,4491


















Kaynak: TKB. TÜGEM.

           Yem bitkileri ekilen alan ve üretim miktarı şöyle:

   
Ekilen Alan (Dekar)
Üretim
(Ton)
Korunga
1.536.445
1.571.606
Silajlık mısır
 3.127.946
13.294.380
Fiğ
4.754.756
4.442.017
Yonca
5.585. 525
12.076.159
Burçak
 69.025
 51.091
Hayvan pancarı
 25.399
 127.114
Üçgül
 4.340
 3.160
Toplam
15.103.436
31.565.527

Kaynak: TÜİK
Mesaj Gönder
Esc tuşu kapatır
© 2014 551. Vekil Tüm Hakları Saklıdır