-Türk tarımının dünyadaki yeri (1)
-Türk tarımının dünyadaki yeri (1)
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
“Fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu
üretiminde birinci sıradayız”
-“Karpuz, kavun, çilek, pırasa, bal ve fiğde dünya ikincisi olan
Türkiye, mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye,
kestane, Antepfıstığında, koyun sütünde ise üçüncü durumda”
-“Türkiye 6 üründe 4., 7 üründe 5., 4 üründe 6., 8 üründe 7.,
2 üründe 8., 3 üründe 9., 4 üründe 10. sırayı alıyor”
-“17 üründe 11’incilikle 19’unculuk arasında yer bulunan Türkiye,
8 üründe ise ilk 20’ye giremedi”
-“ FAO verilerinden Türkiye’nin ürettiği ürünler bazında yaptığımız
araştırmaya göre, ilk 10’da 55 ürünümüz var. 11-20 arasında
17 ürünümüz bulunuyor. 8 üründe ise ilk 20’de yer alamıyoruz”
-“Tarıma yeterince destek sağlanır, yapısal sorunları çözülür,
girdi fiyatları rekabet edilebilir seviyeye çekilirse Türkiye,
tarımda dünyanın en parlak ülkelerinden biri olur”
-Çin, 80 üründen, tam 42 üründe birinci, 5 üründe ikinci,
2 üründe üçüncü, Hindistan 11 üründe birinci, 14 üründe ikinci,
6 üründe üçüncü, ABD, 4 üründe birinci, 16 üründe ikinci,
9 üründe üçüncü oldu
-Türkiye, Çin ve Hindistan’ın ardından en fazla birincilik alan
ülke oldu
-Türkiye’nin lider olduğu ürünlerden fındık, kayısı, incir, kiraz,
vişne, ayva, haşhaş tohumu, sağlık açısından da son derece
yararlı besinler
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
“Fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu
üretiminde birinci sıradayız”
-“Karpuz, kavun, çilek, pırasa, bal ve fiğde dünya ikincisi olan
Türkiye, mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil fasulye,
kestane, Antepfıstığında, koyun sütünde ise üçüncü durumda”
-“Türkiye 6 üründe 4., 7 üründe 5., 4 üründe 6., 8 üründe 7.,
2 üründe 8., 3 üründe 9., 4 üründe 10. sırayı alıyor”
-“17 üründe 11’incilikle 19’unculuk arasında yer bulunan Türkiye,
8 üründe ise ilk 20’ye giremedi”
-“ FAO verilerinden Türkiye’nin ürettiği ürünler bazında yaptığımız
araştırmaya göre, ilk 10’da 55 ürünümüz var. 11-20 arasında
17 ürünümüz bulunuyor. 8 üründe ise ilk 20’de yer alamıyoruz”
-“Tarıma yeterince destek sağlanır, yapısal sorunları çözülür,
girdi fiyatları rekabet edilebilir seviyeye çekilirse Türkiye,
tarımda dünyanın en parlak ülkelerinden biri olur”
-Çin, 80 üründen, tam 42 üründe birinci, 5 üründe ikinci,
2 üründe üçüncü, Hindistan 11 üründe birinci, 14 üründe ikinci,
6 üründe üçüncü, ABD, 4 üründe birinci, 16 üründe ikinci,
9 üründe üçüncü oldu
-Türkiye, Çin ve Hindistan’ın ardından en fazla birincilik alan
ülke oldu
-Türkiye’nin lider olduğu ürünlerden fındık, kayısı, incir, kiraz,
vişne, ayva, haşhaş tohumu, sağlık açısından da son derece
yararlı besinler
Türkiye
Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gübre, mazot başta
olmak üzere temel girdi fiyatlarının yüksekliğine, arazi parçalılığı, işletme
küçüklüğü gibi temel yapısal sorunlarının hala devam etmesine rağmen, Türk
tarımının, fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu gibi
ürünlerde birinci sıradaki yerini koruduğunu bildirdi.
Bayraktar,
yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)
verilerine göre, 2010 yılında Türkiye’nin birçok üründe dünya sıralamasında
üstlerde yer aldığını belirtti.
Şemsi
Bayraktar, fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, ayva ve haşhaş tohumu gibi 7
üründe dünya birincisi olan Türkiye’nin karpuz, kavun, çilek, pırasa, bal ve
fiğden oluşan 6 üründe ikinci, mercimek, elma, salatalık, yeşil biber, yeşil
fasulye, kestane, Antepfıstığında ve koyun sütünden oluşan 8 üründe ise üçüncü
sırayı aldığını vurguladı.
Türkiye’nin
domates, mandalina, ıspanak, ceviz, nohut ve bal mumumdan oluşan 6 üründe dünya
dördüncüsü, şekerpancarı, çay, patlıcan, böğürtlen, keçiboynuzu, zeytin ve
vanilyadan oluşan 7 üründe dünya beşincisi olduğunu bildiren Bayraktar, şunları
kaydetti:
“Üzüm,
kuru soğan, şeftali ve aspirde 6., armut, limon, greyfurt, arpa, pamuk,
ayçiçeği, çavdar ve yeşil soğanda 7., badem ve koyun etinde 8., kabak, marul ve
kivide 9., buğday, havuç, portakal, karnabaharda 10. sıradayız. 17 üründe ise
11’incilikle 19’unculuk arasında yer buluyoruz.
Bunlardan süt ve yeşil bezelyede 11., koyun ve tavuk sayısı ve enginarda
12., patates ve lahanada 13., yumurtada ve keçi sütünde 14., sarmısakta 15.,
yün ve kırmızıbiberde 16., hindi sayısında 17.,
tütün ve baklada 18., kuru fasulye ve mantarda 19. sıradayız.”
Türkiye’nin
pirinç, mısır, yulaf, yer fıstığı, muz, keçi sayısı, sığır sayısı ve et
üretiminde ilk 20’de yer alamadığını bildiren Bayraktar, “yulafta 22., mısırda
23., keçi sayısında 24., sığır sayısında 26., et üretiminde 27.,yer fıstığında
31., muzda 35., pirinçte 38. sıradayız” dedi.
-Birincilik sayısında Çin, Hindistan’ın ardından
üçüncü sıradayız-
TZOB
Genel Başkanı Bayraktar, sanayi, ticarette olduğu gibi tarımda da dünyanın en
büyük ülkesi olan Çin’in, Türkiye’nin üretim yaptığı FAO listesindeki 80 üründen,
tam 42 üründe birinci, 5 üründe ikinci, 2 üründe üçüncü, Hindistan 11 üründe
birinci, 14 üründe ikinci., 6 üründe üçüncü, ABD, 4 üründe birinci, 16 üründe
ikinci, 9 üründe üçüncü olduğunu kaydetti. 7 üründe birinci, 6 üründe ikinci, 8
üründe üçüncülüğe yerleşen Türkiye’nin, Çin ve Hindistan’ın ardından en fazla
birincilik alan ülke olduğunu bildiren Bayraktar, ilk 3’e bakıldığında ise Türkiye’nin, Çin,
Hindistan ve ABD’nin ardından dördüncü sırada yer aldığını belirtti.
Bayraktar,
“Çin, Hindistan ve ABD’nin kıta devletler ve Türkiye’nin 4-12 katı büyüklüğünde
oldukları göz önüne alındığında, bu ülkelerin ardından Türkiye’nin gelmesi,
ülkemizin tarımsal potansiyeli ve tarımdaki çeşitliliğini de göstermektedir.
Türkiye, ilk 3’te yer aldığı veya en azından birinci olduğu 7 üründe dünya
piyasalarına egemen olmalı, bu ürünlerdeki birinciliği korumak için elinden
geleni yapmalıdır” dedi.
-Buğday, arpa, mısır, pirinç üretimi ve sığır,
koyun ve keçi
varlığı artırılmalı-
Özellikle
hayvancılıkta da kullanıldığı için buğday, arpa, mısır, pirinç üretiminin,
sığır, koyun ve keçi varlığının artırılması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar,
şunları kaydetti:
“FAO
verilerinden Türkiye’nin ürettiği ürünler bazında yaptığımız araştırmaya göre,
çok sayıda üründe ilk 10’da yer alıyoruz. İlk 5’de 34 ürünümüz, 6-10’unculuk
arasında 21 ürünümüz var. Bir diğer ifadeyle ilk 10’da 55 ürünümüz bulunuyor.
11-20’incilik arasında 17 ürünümüz yer alıyor. 8 üründe ise ilk 20’de yer
bulamıyoruz. Bu seviye yeterli mi? Türkiye’nin potansiyeline bakınca çok daha
iyisini başarabiliriz. Tarıma yeterince destek sağlanır, yapısal sorunları
çözülür, girdi fiyatları rekabet edilebilir seviyeye çekilirse Türkiye, tarımda
dünyanın en parlak ülkelerinden biri olur.”
-Türkiye’nin üretimde dünya birincisi olduğu
ürünler her derde deva-
Türkiye’nin
lider olduğu ürünlerden fındık, kayısı, incir, kiraz, vişne, çilek, ayva,
haşhaş tohumu, sağlık açısından da son yararlı besinler. Hemen her biri bir
derde deva olan ve Türkiye’nin üretiminde dünya birinciliğini aldığı ürünlerin
içerdiği vitamin ve mineraller ile bu ürünlerin yararları şöyle:
Fındık:
Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, protein ve E
vitamini açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar sağlığı
için çok önemli olan doymamış yağları, B grubu vitaminlerini içeriyor.
Çok
iyi bir enerji kaynağı olan fındığın, kansızlığa iyi geldiği söyleniyor.
Kayısı: A,
B, C ve P vitamini açısından zengin bir meyve olan kayısı, aynı zamanda bol
miktarda demir içeriyor. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır,
krom ve manganez mineralleri açısından da zengin bir meyve.
Besleyici
ve iştah açıcı olan kayısı, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderdiği, cildi beslediği, nemlendirdiği söyleniyor.
İncir: İncir,
içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin
yenilenmesini sağlayan bir besindir. 100 gram kuru incirin, bedenin günlük
gereksinimlerinden kalsiyumun, demir,
magnezyum, fosfor, B1 ve B2 vitaminlerinin bir kısmını karşıladığı
belirtiliyor. Sindirimi kolaylaştıran incirin, yüksek orandaki kalsiyum ve
fosforla kemik ve dişlerin oluşumuna katkı sağladığı ifade ediliyor.
Kiraz: İyi bir C,
E vitamini ve lif kaynağı olan kiraz, yüksek oranda fenolik ve antosiyonin
içeriyor. Kiraz potasyum açısından da zengin bir meyve.
Vişne: Vişnenin
besi değerini A, B1, B2, B12 ve C vitaminlerinin yanı sıra fruktoz, elma asidi
ve limon asidi oluşturuyor.
Ayva: Meyvesinde
pektin, tanen, şeker, organik asit, A ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol
miktarda bulunuyor. Tohumlarında tutkal maddeler, yağ, tanen, renkli maddeler
ve yüksek oranda protein, az miktarda amygdalin ve emülsin var.
Haşhaş: Kapsülünde
bulunan afyon, tıpta ağrı kesici olarak kullanılıyor. Afyonu çıkarılmış haşhaş
tohumundan, yağ elde ediliyor ve çöreklere tat veriyor.
Başta diş ağrıları olmak üzere ağrı ve sancılar ile ishali kesmekte,
harici olarak da kullanılıyor.
FAO sıralamasına göre, ülkelerin ilk
3’e girdikleri sayı şöyle:
(Devam edecek)
Toplam
|
||||
Ülkeler
|
Birincilik
|
İkincilik
|
Üçüncülük
|
İlk 3
|
Çin
|
42
|
5
|
2
|
49
|
Hindistan
|
11
|
14
|
6
|
31
|
Türkiye
|
7
|
6
|
8
|
21
|
ABD
|
4
|
16
|
9
|
29
|
İtalya
|
2
|
6
|
1
|
9
|
İspanya
|
2
|
2
|
5
|
9
|
İran
|
2
|
2
|
5
|
9
|
Endonezya
|
2
|
1
|
2
|
5
|
Brezilya
|
1
|
3
|
3
|
7
|
Rusya
|
1
|
2
|
5
|
8
|
Fransa
|
1
|
1
|
3
|
5
|
Almanya
|
1
|
1
|
1
|
3
|
Etiyopya
|
1
|
1
|
1
|
3
|
Kanada
|
1
|
1
|
0
|
2
|
Ukrayna
|
1
|
0
|
2
|
3
|
Polonya
|
1
|
0
|
0
|
1
|
Avustralya
|
0
|
3
|
2
|
5
|
Mısır
|
0
|
3
|
0
|
3
|
Meksika
|
0
|
2
|
2
|
4
|
Arjantin
|
0
|
1
|
2
|
3
|
G. Kore
|
0
|
1
|
2
|
3
|
Yeni Zelanda
|
0
|
1
|
2
|
3
|
Japonya
|
0
|
1
|
1
|
2
|
Şili
|
0
|
1
|
1
|
2
|
Yunanistan
|
0
|
1
|
1
|
2
|
Bangladeş
|
0
|
1
|
0
|
1
|
Çek Cum.
|
0
|
1
|
0
|
1
|
Kazakistan
|
0
|
1
|
0
|
1
|
Madagaskar
|
0
|
1
|
0
|
1
|
Vietnam
|
0
|
1
|
0
|
1
|
Pakistan
|
0
|
0
|
3
|
3
|
Özbekistan
|
0
|
0
|
2
|
2
|
Cezayir
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Fas
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Filipinler
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Hollanda
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Kenya
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Myanmar
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Nijerya
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Papua Yeni Gine
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Sudan
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Toplam
|
80
|
80
|
80
|
240
|