-Sanayiye 5,5 milyon ton süt
-Toplanan inek sütü 5,5 milyon ton
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Bu hızla giderse, yılsonu itibarıyla sanayiye aktarılan
süt miktarı 8 milyon tonu geçecek”
-“Sanayiye aktarılmayan miktarla birlikte süt üretimi 2011
yılında 13,8 milyon tonu inek sütü olmak üzere ilk kez
15 milyon tonu aşmıştı”
-“Yakın zamanda 25 milyon tonluk üretimi konuşur hale
geleceğiz. Bu kadar süt nasıl tüketilecek? Sütte arz
fazlalığı sorunu sadece okul sütü programıyla aşılamaz.
Hayvancılıkta müdahale kurumu kurulmasını gerekir”
-“Okul sütü uygulamasını sonuna kadar destekliyoruz”
-“8 aylık dönemde toplanan inek sütündeki artış yüzde 13,9,
içme sütü üretimindeki artış yüzde 13,4, peynirdeki artış
yüzde 9,4, yoğurttaki artış yüzde 5,3, ayrandaki artış
yüzde 12’yi buldu”
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Bu hızla giderse, yılsonu itibarıyla sanayiye aktarılan
süt miktarı 8 milyon tonu geçecek”
-“Sanayiye aktarılmayan miktarla birlikte süt üretimi 2011
yılında 13,8 milyon tonu inek sütü olmak üzere ilk kez
15 milyon tonu aşmıştı”
-“Yakın zamanda 25 milyon tonluk üretimi konuşur hale
geleceğiz. Bu kadar süt nasıl tüketilecek? Sütte arz
fazlalığı sorunu sadece okul sütü programıyla aşılamaz.
Hayvancılıkta müdahale kurumu kurulmasını gerekir”
-“Okul sütü uygulamasını sonuna kadar destekliyoruz”
-“8 aylık dönemde toplanan inek sütündeki artış yüzde 13,9,
içme sütü üretimindeki artış yüzde 13,4, peynirdeki artış
yüzde 9,4, yoğurttaki artış yüzde 5,3, ayrandaki artış
yüzde 12’yi buldu”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 8 ayda toplanan inek sütü miktarının 5,5 milyon tonu aştığını bildirerek, “bu hızla giderse, yılsonu itibarıyla sanayiye aktarılan inek sütü miktarı 8 milyon tonu geçecek” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2012 yılı Ağustos ayında sanayiye
aktarılan süt miktarının, Temmuz 2012’ye göre 53 bin 801 ton azalarak 641 bin
280 tona indiğini ama 2011 yılı Ağustos ayına göre 75 bin 236 ton arttığını
bildirdi. Ocak-Ağustos döneminde 2011 yılında 4 milyon 874 bin 970 ton olan
toplanan inek sütü miktarının bu yıl 5 milyon 554 bin 968 bin tona çıktığını
belirten Bayraktar, “8 aylık dönemde toplanan inek sütündeki artış yüzde 13,9,
içme sütü üretimindeki artış yüzde 13,4, peynirdeki artış yüzde 9,4, yoğurttaki
artış yüzde 5,3, ayrandaki artış yüzde 12’yi buldu. Tüm ürünlerde yüksek bir
artış var” dedi.
Ağustos 2012 itibarıyla son 1 yıllık dönemde toplanan süt miktarının 7
milyon 753 bin 738 tona yükseldiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Son 12 aylık dönemde içme sütü üretimi 1 milyon 265 bin 937 ton, peynir
üretimi 552 bin 662 ton, yoğurt üretimi 1 milyon 42 bin 575 ton, ayran üretimi
495 bin 50 ton. Tüm rakamlar, geçen yılın üretim rakamlarının üzerinde.
Sanayiye aktarılmayan miktarla birlikte süt üretimi 2011 yılında 13,8 milyon
tonu inek sütü olmak üzere ilk kez 15 milyon tonu aşmıştı.”
-“Üretim son sürat artıyor”-
Yakın zaman için 25 milyon ton süt üretiminin hedeflendiği Türkiye’de,
böylesine düşük tüketim miktarları ile üretilen sütün nasıl tüketileceğinin
merak konusu olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
“Üretim son sürat artıyor. Yakın
zamanda 25 milyon tonluk üretimi konuşur hale geleceğiz. Bu kadar süt nasıl
tüketilecek. Hükümetimizin uygulamış olduğu her gün 7,2 milyon okul çağındaki
çocuğa 200 mililitre uzun ömürlü süt dağıtımı birçok eleştirilere ve
tartışmalara rağmen başarılı bir şekilde yürütüldü. TZOB olarak uygulama
döneminde de belirttiğimiz üzere, bu programı çok önemsiyor ve atılan bu olumlu
adımı sonuna kadar destekliyoruz.
Bu programın çocuklarımızın eğitime başladığı 2012-2013 eğitim ve
öğretim döneminde de devam ettirileceğine yönelik Bakanlar Kurulu Kararı, 10
Ekim 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre,
Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirleyeceği okullarda 2012-2013 eğitim öğretim
yılının ikinci yarısında geçen yıldan farklı olarak bu sefer haftada 3 gün
süreyle 200 mililitre uzun ömürlü içme sütü dağıtılacak. Bu kararı da sonuna
kadar destekliyoruz. Okul sütü programları; sağlıklı nesillerin yetişmesi
açısından sosyal, tüketim alışkanlıklarının artırılarak süt ve süt ürünlerine
talep yaratılması ve süt sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması açısından
da ekonomik fayda sağlıyor. Hatta TZOB olarak bu programın başlatılmasının
yanında, ayrıca bu programın peynir, yoğurt gibi süt ürünleri ile
çeşitlendirilmesi ve mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine
inanıyoruz. Böylece, bu programların uygulandığı ülkelerdeki gibi sağlıklı
nesillerin yetiştirilmesi devlet garantisine alınmış olacaktır.”
-“Müdahale kurumu istikrar
için şart”-
Bayraktar, sütte arz fazlalığı sorununun sadece okul sütü programıyla
aşılamayacağını, hayvancılıkta müdahale
kurumu kurulmasını gerektiğini, bunun istikrar için şart olduğunu söyledi.
Kamuoyuna çalışmaların başlatıldığı yönünde
deklare edilen ve Et ve Balık Kurumu bünyesinde oluşturulması düşünülen bu
kurumun, bir an önce faaliyete geçmesinin sütte yaşanacak sorunların önüne
geçeceğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Uzun süredir önemsediğimiz, hayvancılığın gelişmesine ve sorunlarının çözümlenmesine önemli katkı sağlayacağına inandığımız ve yetkililere her platformda ilettiğimiz, hayvancılık sektöründe müdahale kurumlarının oluşturulmasıyla ilgili talebimizi dikkate alan çalışmanın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in geçen yıl yaptığı, Avrupa Birliği ve gelişmiş birçok ülkede yıllardır uygulanan “hayvansal ürünlerle ilgili müdahale sistemlerini kuracağız” şeklindeki açıklamasıyla başlatılmış olmasını memnuniyetle karşılamıştık.
“Uzun süredir önemsediğimiz, hayvancılığın gelişmesine ve sorunlarının çözümlenmesine önemli katkı sağlayacağına inandığımız ve yetkililere her platformda ilettiğimiz, hayvancılık sektöründe müdahale kurumlarının oluşturulmasıyla ilgili talebimizi dikkate alan çalışmanın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in geçen yıl yaptığı, Avrupa Birliği ve gelişmiş birçok ülkede yıllardır uygulanan “hayvansal ürünlerle ilgili müdahale sistemlerini kuracağız” şeklindeki açıklamasıyla başlatılmış olmasını memnuniyetle karşılamıştık.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın
olumlu karşıladığı Et ve Balık Kurumu’nun bünyesinde müdahale kurumu
oluşturulmasına engel çıkarılmaması gerekir. Müdahale kurumu olmaması Hazine’ye
daha fazla yük getireceği unutulmamalıdır.”
Süt ve süt ürünleri üretim miktarı
şöyle:
|
Yıl
|
Temmuz
|
Ağustos
|
Ocak-Ağustos
|
12 Aylık
|
Toplam
|
|
|
|
|
|
|
|
Toplanan İnek Sütü
|
2011
|
591.864
|
566.044
|
4.874.970
|
7.073.739
|
7.073.739
|
|
2012
|
695.081
|
641.280
|
5.554.968
|
7.753.738
|
|
|
|
|
|
|
|
|
İçme Sütü
|
2011
|
69.306
|
91.686
|
752.472
|
1.164.748
|
1.164.748
|
|
2012
|
80.927
|
96.186
|
853.660
|
1.265.937
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Peynir
|
2011
|
45.598
|
41.895
|
358.649
|
518.850
|
518.850
|
|
2012
|
52.021
|
45.329
|
392.461
|
552.662
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yoğurt
|
2011
|
96.171
|
91.762
|
679.931
|
1.006.791
|
1.006.791
|
|
2012
|
101.999
|
90.856
|
715.715
|
1.042.575
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ayran
|
2011
|
44.176
|
32.103
|
299.476
|
459.075
|
459.075
|
|
2012
|
43.002
|
42.566
|
335.451
|
495.050
|
|