-Dünyada gıda riski
-Dünyada gıda riski artıyor
-“1999-2001 ortalamasına göre 2009 yılında 181
ülkeden
82’sinin tarım üretim artışı nüfus artışlarının
altında kaldı,
4 ülkeninki değişmedi”
-“Bu dönemde nüfus artışının üzerinde tarım
üretimini
artıran 95 ülke içinde Türkiye’de var”
-“82 ülke nüfus artışları kadar tarım üretimlerini
artıramıyorlarsa bu büyük bir sorun demektir”
-“Uluslararası dünya hemen buna önlem almalı
insanların
gıda güvenliği ve güvencesine sahip olması
sağlanmalıdır”
-“Özellikle Türkiye’nin yakın çevresinde kişi
başına tarım
üretim endeksinde önemli oranda gerileme görüldü”
-“Kişi başına tarım üretim endeksi, bu dönemde,
Birleşik
Arap Emirlikleri’nde yüzde 68, Katar’da yüzde 66,
Gürcistan’da yüzde 29, Irak’ta yüzde 26,
Filistin’de yüzde 25,
Kıbrıs Rum kesiminde yüzde 24, Yunanistan’da yüzde
23,
Bulgaristan’da yüzde 17, Umman ve Kuveyt’te yüzde
14,
Libya’da yüzde 9, Suriye’de yüzde 7, Sudan’da
yüzde 2 geriledi”
-“Bu ülkelerin gıda açığını ancak Türkiye kapatır”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği
(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada gıda riskinin arttığını, çoğu
ülkenin tarımdaki üretim artışlarının nüfus artışlarını bile karşılayamadığını
bildirerek, “1999-2001 ortalamasına göre 2009 yılında 181 ülkeden 82’sinin
tarım üretim artışı nüfus artışlarının altında kaldı, 4 ülkeninki değişmedi”
dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada,
1999-2001 ortalamasına göre, 2009 yılına kadar en fazla kişi başına tarım
üretim endeksini artıran ülkelerin Ermenistan, Belarus, Kamboçya, Angola,
Myanmar, Litvanya, Sierra Leone, Letonya, Cezayir ve Uruguay olduğunu, bu
ülkelerin kişi başına tarım üretim endekslerinin yüzde 40 ile yüzde 89 arasında
arttığını belirtti. Bunun bu ülkelerin gıda açısından yeterli olduğu anlamına
gelmediğini, sadece tarımdaki üretim artışlarının nüfus artışlarının çok
üzerinde olması nedeniyle meydana geldiğini bildiren Bayraktar, tarımda yeterli
üretim yapan hatta çok büyük üretim fazlası olan ABD’de kişi başına tarım
üretim endeksinin bu dönemde yüzde 4 arttığını vurguladı.
Bu dönemde nüfus artışlarının
üzerinde tarım üretimini artıran 95 ülke bulunduğunu, bunların içinde
Türkiye’de olduğunu belirten Bayraktar, “1999-2001 ortalaması ile 2009 arasında
181 ülkeden 95’i tarım üretimlerini, nüfus artışlarından fazla artırmışlar.
Tarım üretimini 4 ülke nüfus artışı kadar artırmış. Fakat, 82 ülke, nüfus
artışları kadar tarım üretimlerini artıramamışlar. 82 ülke nüfus artışları
kadar tarım üretimlerini artıramıyorlarsa bu büyük bir sorun demektir” dedi.
Uluslararası dünyanın hemen
buna önlem alması, insanların gıda güvenliği ve güvencesine sahip olmasının
sağlanması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, dünyada büyük bir gıda
dengesizliği bulunduğunu ifade etti.
-Önemli üreticilerde kişi
başına tarım üretim endeksinde değişim-
Botsvana, Gine-Bissau, Panama
ve Surinam’da kişi başına tarım üretim endeksinde bu dönemde değişme olmadığını
bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Bu dönemde önemli üreticiler
içinde kişi başına tarım üretim endeksi Rusya’da yüzde 36, Brezilya’da yüzde
33, Ukrayna’da yüzde 32, Endonezya’da yüzde 31, Çin’de yüzde 27, İran’da yüzde
11, Kanada’da yüzde 9, Hindistan ve Meksika’da yüzde 6, ABD’de yüzde 4, Türkiye
ve Almanya’da yüzde 3 arttı. Buna karşın Arjantin’de yüzde 2, Japonya’da yüzde
5, Fransa ve İngiltere’de yüzde 6, Belçika’da yüzde 7, İtalya ve Hollanda’da
yüzde 9, İspanya’da yüzde 13, Avustralya’da yüzde 19 geriledi.”
-8 kişiden 1’inin tok olmadığı
bir dünya vicdandan nasibini almamıştır-
Ülkelerin kişi başına tarım
üretim endeksinde gerilemenin, bu ülkelerin gıda tüketimlerinin azaldığı
anlamına gelmediğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Çünkü, bazı ülkelerin kişi
başına gıda üretimleri azaldı ama gıda ithalatı arttı. Birleşik Arap
Emirlikleri ve Kuveyt gibi bazı ülkelerin nüfusları çok fazla arttı. Bu artış
nedeniyle kişi başına tarım üretimlerinde gerileme oldu. Bir takım ülkelerin
tarım şirketleri, gelişmekte olan ülkelerden toprak kiralayarak veya satın
alarak, tarım üretimlerinin bir bölümünü bu ülkelere kaydırmaya başladılar.
Bazı ülkeler, yeterli katma değer görmedikleri sebze üretimi gibi tarım
ürünlerinin üretiminden vazgeçtiler. Bu alandaki üretim Çin ve Hindistan gibi
üretim maliyetlerinin düşük olduğu ülkelere kaydı. Fakat yine de bazı ülkelerin
kişi başına tarım üretimde büyük gerilemeler oldu. Bu durum, toplam küresel
üretimi de etkilediği için gıdaya erişimi özellikle yoksul ülkelerde
zorlaştırıyor. Çünkü bu ülkeler, artan gıda fiyatlarını karşılayacak gelirden
yoksunlar. Kişi başına tarım üretimleri de bazılarında son derece yetersiz ve
istikrarsız. Büyük iklimsel olaylarda açlık tehlikesiyle karşı karşıya
kalıyorlar. Çünkü yeterli gıda ithalatı yapamıyorlar. Bu ülkelerde siyasi
istikrar da olmadığı için, başka ülkelerin yaptığı gıda yardımları ihtiyaç
sahiplerine ulaşamıyor. Nitekim 868 milyon insan açlıkla karşı karşıya. 7
milyar nüfuslu bir dünyada 868 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olması
kabul edilemez bir durumdur. 8 kişiden 1’inin tok olmadığı bir dünya vicdandan
nasibini almamış bir dünyadır. Bu durumdan hepimiz sorumluyuz. Dünyayı
yönetenler, çekişmeleri, güç kavgalarını, savaşları bir tarafa bırakmalı, bütün
enerjilerini açıkla savaşa vermelidir.”
-Türkiye’nin yakın çevresi-
Özellikle Türkiye’nin yakın çevresinde
kişi başına tarım üretim endeksinde önemli oranda gerileme görüldüğünü bildiren
Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu ülkelerde üretim düşüşü
var. Bazılarında nüfustaki büyük artış nedeniyle kişi başına tarım üretim
endeksinde büyük gerileme görülüyor. Kişi başına tarım üretim endeksi, bu
dönemde, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yüzde 68, Katar’da yüzde 66,
Gürcistan’da yüzde 29, Irak’ta yüzde 26, Filistin’de yüzde 25, Kıbrıs Rum
kesiminde yüzde 24, Yunanistan’da yüzde 23, Bulgaristan’da yüzde 17, Umman ve
Kuveyt’te yüzde 14, Libya’da yüzde 9, Suriye’de yüzde 7, Sudan’da yüzde 2
geriledi. Bu ülkelerin gıda açığını ancak Türkiye kapatır. Türkiye, bu
potansiyele sahiptir.”