-Tarımda fiyat değişimleri
-Tarımda üretici-market fiyat değişimleri
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“Ekim ayında market
fiyatlarına bakıldığında, 10 üründe
fiyat değişimi olmazken, 10
üründe azalma, 15 üründe ise
fiyat artışı görüldü”
-“Üretici fiyatlarına
bakıldığında da 9 üründe fiyatlar bir ay
önceki fiyatlara göre
değişmezken, 13 üründe azalma, 9
üründe ise fiyat artışları
meydana geldi”
-“En fazla fiyat artışı market
fiyatlarında domateste, üretici
fiyatlarında ise Antep
fıstığında görüldü”
-“Ekim’de en fazla fiyat
artışı, market fiyatlarında yüzde 16,92
ile domateste, yüzde 14,46 ile
yeşil soğanda, yüzde 13,98 ile
kırmızı mercimekte, üretici
fiyatlarında ise yüzde 25,48 ile
Antep fıstığında, yüzde 25 ile
nohutta, yüzde 19,53 ile yeşil
soğanda görüldü”
-“En fazla fiyat düşüşü, market
fiyatlarında yüzde 27,71 ile
limonda, yüzde 23,85 ile
salatalıkta, yüzde 17,33 ile
yumurtada, üretici fiyatlarında
yüzde 38,60 ile salatalıkta,
yüzde 25 ile incirde, yüzde
12,57 ile yeşil fasulyede oldu”
-“Antep fıstığı ve nohutta
arzdaki azalmaya bağlı olarak,
sütte ise girdilerden
kaynaklanan maliyet yükselişi nedeniyle
fiyatlar arttı”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği
(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayında market fiyatlarına
bakıldığında, 10 üründe fiyat değişimi olmazken, 10 üründe azalma, 15 üründe
ise fiyat artışı görüldüğünü, üretici fiyatlarına bakıldığında da 9 üründe
fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmezken, 13 üründe azalma, 9 üründe
ise fiyat artışları meydana geldiğini bildirdi.
Bayraktar, “Ekim’de en fazla
fiyat artışı market fiyatlarında yüzde 16,92 ile domateste, yüzde 14,46 ile
yeşil soğanda, yüzde 13,98 ile kırmızı mercimekte, üretici fiyatlarında ise
yüzde 25,48 ile Antep fıstığında, yüzde 25 ile nohutta, yüzde 19,53 ile yeşil
soğanda görüldü. En fazla fiyat düşüşü, market fiyatlarında yüzde 27,71 ile
limonda, yüzde 23,85 ile salatalıkta, yüzde 17,33 ile yumurtada, üretici
fiyatlarında yüzde 38,60 ile salatalıkta, yüzde 25 ile incirde, yüzde 12,57 ile
yeşil fasulyede oldu” dedi.
Şemsi Bayraktar, Türkiye Ziraat
Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından
ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri, takip etmeye ve kamuoyunu doğru
bilgilendirme amacıyla açıklamalar yapmaya devam ettiklerini bildirdi.
-Market fiyatlarındaki değişimler-
Ekim ayındaki market
fiyatlarına baktığımızda;
10 üründe fiyat değişimi olmazken, 10 üründe azalma, 15 üründe
ise fiyat artışı meydana geldiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Market fiyatlarında Ekim
ayında havuç, tavuk eti, armut, kuru soğan, elma, kuru fasulye, zeytin,
mısırözü yağı, ayçiçeği yağı ve kuru incir fiyatlarında değişim görülmezken,
fiyat düşüşü yüzde 27,71 oran ile en fazla limonda oldu. Limondaki fiyat
düşüşünü yüzde 23,85 ile salatalık, yüzde 17,33 ile yumurta, yüzde 8,62 ile
patlıcan, yüzde 6,66 ile sivri biber, yüzde 3,99 ile maydanoz, yüzde 2,63 ile
patates, yüzde 1,81 ile dana eti, yüzde 1,51 ile nohut, yüzde 0,62 ile kuzu eti
izledi.
En fazla fiyat artışı ise Ekim
ayında market fiyatlarında yüzde 16,92 artışla domateste görüldü. Domatesteki
fiyat artışını yüzde 14,46 ile yeşil soğan, yüzde 13,98 ile kırmızı mercimek,
yüzde 11,72 ile kuru kayısı, yüzde 9,24 ile yeşil mercimek, yüzde 6,69 ile
Antep fıstığı, yüzde 5,06 ile süt, yüzde 3,97 ile yeşil fasulye, yüzde 3,49 ile
marul, yüzde 2,88 ile pirinç, yüzde 2,82 ile kuru üzüm, yüzde 1,23 ile kabak,
yüzde 0,83 ile toz şeker, yüzde 0,81 ile fındık, yüzde 0,39 ile zeytinyağı
takip etti.”
-Üretici fiyatlarındaki
değişimler-
Ekim ayındaki üretici
fiyatlarına bakıldığında, 9 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre
değişmezken, 13 üründe azalma, 9 üründe ise fiyat artışları olduğu bilgisini
veren Bayraktar, şöyle devam etti:
“Kabak, maydanoz, armut, kuru
fasulye, kırmızı mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, zeytin fiyatlarında
değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 38,6 oran ile en fazla salatalıkta
meydana geldi. Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 25 ile incir, yüzde 12,57 ile
yeşil fasulye, yüzde 12,02 ile limon, yüzde 11,43 ile kuru soğan, yüzde 10,92
ile havuç, yüzde 10,71 ile patlıcan, yüzde 9,09 ile yumurta, yüzde 6,85 ile
patates, yüzde 3,16 ile elma, yüzde 2,30 ile kuzu eti, yüzde 2,04 ile sivri
biber, yüzde 0,40 ile dana eti izledi.
Üretici fiyatlarında Ekim ayında
en fazla fiyat artışı yüzde 25,48 oran ile Antep fıstığında görüldü. Ekim’de
nohutta yüzde 25, yeşil soğanda yüzde 19,53, yeşil mercimekte yüzde 13,55,
sütte yüzde 12,50, fındıkta yüzde 9,76, domateste yüzde 8,38, zeytinyağında
yüzde 6,25, marulda yüzde 2,56 fiyat artışı oldu.”
-Fiyat değişimlerinin
nedenleri-
Bayraktar, fiyatı artan
ürünlere bakıldığında, Antep fıstığı ve nohutta üretici ürünün önemli kısmının
pazarlanması nedeniyle arzdaki azalmaya bağlı olarak fiyatların artış
gösterdiğini bildirdi. Süt fiyatının artışında girdilerden kaynaklanan maliyet
yükselmesinin etkili olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Fiyat düşüşü görülen ürünlere
baktığımızda, üreticide fiyatı en çok düşen ürün salatalıktır. Bu yıl havaların
sıcak gitmesi nedeniyle tarla ürünlerinde üretim devam ederken sera ürünlerinde
de hasadın başlaması piyasada arz fazlalığı yarattığından fiyatlar geriledi.
Ayrıca talepteki daralmaya bağlı olarak kuru incir, kuru soğan gibi ürünlerde
fiyatların gerilediği görülüyor. Limonda ise yeni ürünün piyasaya sürülmesiyle
birlikte fiyatlar geriledi. Genel olarak değerlendirdiğimizde arz ve talepteki
değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiği
görülmektedir.”