-Hayvancılığın yüz akı kanatlı sektörü
-Hayvancılığın yüz akı kanatlı sektörü-TZOB Genel Başkanı Bayraktar:
-“2012 yılında kanatlı sektörü, tavuk eti, yumurtası
üretim ve tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracat
rakamlarıyla hayvancılık sektörünün yıldızı oldu”
-“2012 yılında, tavuk eti üretimi yüzde 6,9, tavuk
yumurtası üretimi yüzde 15,1, tavuk yumurtası, eti
ve sakatatı ihracatı yüzde 31,5, kırmızı et üretimi
yüzde 17,9, sanayiye aktarılan inek sütü miktarı
yüzde 12,1 arttı”
-“Tavuk eti üretimi 1 milyon 723 bin 919 tonu,
yumurta üretimi 14 milyar 910 milyon 774 bin
adedi buldu. Kırmızı et üretimi 915 bin 845 tona,
sanayiye aktarılan inek sütü miktarı 7 milyon
932 bin 485 tona ulaştı”
-“Bu sektörlerin esas sorunu piyasa istikrarıdır. Bu da
ancak ette ve sütte müdahale kurumuyla çözülür”
-“Çok önemli bir sektör haline gelen ve tavuk yumurtası,
eti ve sakatatında yıllık ihracatı 640,9 milyon dolardan
842,9 milyon dolara yükselen kanatlı sektörü, ihracatla
daha da büyüyebilir, çok daha fazla istihdam sağlayabilir”
Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012 yılında kanatlı sektörü,
tavuk eti, yumurtası üretim ve tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracat
rakamlarıyla hayvancılık sektörünün yıldızı, yüz akı olduğunu bildirerek, “2012
yılında, tavuk eti üretimi yüzde 6,9, tavuk yumurtası üretimi yüzde 15,1, tavuk
yumurtası, eti ve sakatatı ihracatı yüzde 31,5, kırmızı et üretimi yüzde 17,9, sanayiye
aktarılan inek sütü miktarı yüzde 12,1 arttı” dedi.
Bayraktar, Türkiye
İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerini değerlendirdiği açıklamasında, 2011 yılında 1 milyon 613 bin 309
ton olan tavuk eti üretiminin 2012 yılında 1 milyon 713 bin 919 tona çıktığını kaydetti.
2011 yılında, 12 milyar 954 milyon 686 bin adet olan tavuk yumurtası üretiminin
2012 yılında 14 milyar 910 milyon 774 bin adede, 2011 yılında 776 bin 915 ton
olan kırmızı et üretiminin 2012 yılında 915 bin 845 tona yükseldiğini belirten
Bayraktar, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının ise 2011 yılının 7 milyon 73
bin 739 ton iken, 2012 yılında 7 milyon 932 bin 485 tona ulaştığını vurguladı.
-Tavuk yumurtası ve eti-
TZOB Genel Başkanı Bayraktar,
şunları kaydetti:
“Tavuk yumurtası
üretimi, geçen yıl, 2011 yılına göre 1 milyar 956 milyon 88 bin adet artışla 14
milyar 910 milyon 774 bin adedi, tavuk eti üretimi, 110 bin 610 ton fazlayla 1
milyon 723 bin 919 tonu aştı. Sektör, 2010 yılında 1 milyon 444 bin 59 ton, 2011’de
1 milyon 613 bin 309 tonluk tavuk eti, 2010 yılında 11 milyar 840 milyon 396
bin, 2011 yılında 12 milyar 954 milyon 686 bin adet tavuk yumurtası üretimi
yapmıştı.”
Türkiye’nin nüfus
sıralamasında 18’inci olmasına karşın, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım
Örgütü’nün (FAO) 2010 yılı verilerine göre, 229 milyon 969 bin tavuk sayısıyla
dünyada 12’nci, 740 bin 24 ton yumurta üretimiyle 14’üncü sırada bulunduğunu
bildiren Bayraktar, “Bu hızla üretim artışı devam ederse, Türkiye, hem tavuk
yumurtası hem tavuk sayısı hem de tavuk eti üretiminde dünya sıralamasında daha
üstlere çıkacaktır” dedi.
Bayraktar, 2011-2012
döneminde, tavuk eti ve sakatatı ihracatının miktar olarak yüzde 28,5 artışla, 234
bin 101 tondan 300 bin 756 tona, değer olarak yüzde 36,6 artışla 382 milyon 272
bin dolardan 522 milyon 92 bin dolara, yumurta ihracatının miktar olarak yüzde
18,8 artışla 197 bin 947 tondan 235 bin 254 tona, değer olarak yüzde 24,1
artışla 258 milyon 594 bin dolardan 320 milyon 832 bin dolara yükseldiğini
bildirdi. Şemsi Bayraktar, 2011 yılında 640 milyon 866 bin dolar olan tavuk
yumurtası, eti ve sakatatı ihracat rakamı 2012 yılında 202 milyon 58 bin
dolarlık artışla 842 milyon 924 bin tona çıktığını vurguladı.
-Sanayiye aktarılan inek sütü ve kırmızı et üretimi-
2011
yılında 7 milyon 73 bin 739 ton olan sanayiye aktarılan inek sütü miktarının, 2012
yılında, 7 milyon 932 bin 485 tona çıktığını belirten Bayraktar, şunları
kaydetti:
“Geçen
yıl içme sütü üretimi yüzde 7,3 artışla 1 milyon 164 bin 748 tondan 1 milyon 250
bin 168 tona, peynir üretimi yüzde 8,8 artışla 518 bin 850 tondan 564 bin 191
tona, yoğurt üretimi yüzde 4,6 artışla 1 milyon 6 bin 791 tondan 1 milyon 52
bin 657 tona, ayran üretimi yüzde 10,8 artışla 459 bin 75 tondan 508 bin 444
tona yükseldi. Süt ve süt ürünleri ihracatı 2012 yılında, 2011 yılına göre
yüzde 0,3 gerilemeyle 226 milyon 45 bin dolardan 225 milyon 320 bin dolara
gerilerken, bu alandaki ithalat yüzde 8 artışla 98 milyon 93 bin dolardan 105
milyon 909 bin dolara yükselmiştir.”
Kırmızı
et üretiminin geçen yıl yüzde 17,9 artışla 776 bin 915 tondan 915 bin 845 tona
yükseldiğini ama bunu esas sürükleyenin sığır eti üretimi olduğunu bildiren
Bayraktar, şöyle devam etti:
“2012
yılında sığır eti üretimi yüzde 24 artışla 644 bin 906 tondan 799 bin 344 tona
çıkarken, koyun eti üretimi yüzde 8,1 düşüşle 107 bin 76 tondan 97 bin 334
tona, keçi eti üretimi yüzde 25,3 düşüşle 23 bin 318 tondan 17 bin 430 tona
geriledi. Manda eti üretimi ise yüzde 7,49 artışla 1615 tondan 1736 tona
yükseldi. Türkiye’de özellikle küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gerektiği
unutulmamalıdır. Ülkemizin küçükbaş hayvancılıkta bir rekabet üstünlüğü
bulunmaktadır. Özellikle Ortadoğu piyasasına yönelik önemli ihracat imkanı da
vardır.”
-Sektörlerin sorunları-
Bayraktar, yıllar
itibarıyla üretimin sürekli arttığı bu sektörlerin başta üretim maliyetlerinin
fazlalığı gibi çözümlenmesi gereken sorunları da bulunduğunu, kanatlı sektörünün
sorunlarının halledilmesi için soya, mısır, yem katkısı gibi hammaddelerin
yerli üretiminin desteklenmesi, ihtiyacın ülke içinden karşılanması,
maliyetlerin düşürülmesinin zorunluluk taşıdığını vurguladı.
Şemsi Bayraktar, çok
önemli bir sektör haline gelen ve yıllık ihracatı 842,9 milyon dolara ulaşan kanatlı
sektöründe tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracatıyla daha da büyüyebileceğine,
çok daha fazla istihdam sağlayabileceğine dikkati çekerek, “Daha fazla ihracat
yapabilmesi için sektörde ihracat destekleri rekabet sağlayacak seviyeye
çıkarılmalı, girdi fiyatları makul seviyelere indirilmelidir” dedi.
TZOB Genel Başkanı, sektörde
bazı sorunların, damızlık ihtiyacının yurt içinden karşılanmasına yönelik Ar-Ge
yatırımlarının yapılması, üreticilerin örgütlenmesinin teşvik edilmesi,
sözleşmeli üretim yönetmeliği hükümlerinin hayata geçirilmesiyle çözülebileceğini
belirtti.
Süt
sektörüne gelindiğinde ise Türkiye’nin, 2011 yılında 15 milyon tonu aşan süt
üretiminin çok uzak olmayan bir gelecekte 25 milyon ton düzeylerine ulaşacağını,
sanayiye aktarılan sütün 8 milyon tona dayandığını bildirerek Bayraktar, şöyle
devam etti:
“Süt
tüketiminin yeterince artmaması sektörde sıkıntılara yol açacak. Çok faydalı bir
gıda maddesi olan sütün, tüketiminin artırılması, fevkalade önemli. Bundan
dolayı okul sütü gibi tüketimi artıracak programlar yararlı olacak. Hatta okul
sütü projesinin peynir, yoğurt gibi süt ürünleriyle çeşitlendirilmesi ve
mutlaka yasal bir zemine oturtulması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizde süt tüketim alışkanlığı yaygın değil. Yapılan
araştırmalar Türk halkında süt tüketiminin su, çay ve gazlı içeceklerden sonra,
4. sırayı aldığını gösteriyor. Bu durumu değiştirmek ve sağlıklı bir toplum
için sütün her yaşta tüketimini artırmak zorundayız. Bu sektörlerin esas
sorunu piyasa istikrarıdır. Bu da ancak ette ve sütte müdahale kurumuyla
çözülür.
2013 yılında devreye
alınacağı açıklanan Et ve Balık Kurumu’nun ette ve sütte müdahale kurumu haline
getirilmesi süt ve dolayısıyla et fiyatlarına istikrarı getirecektir. Bu
fiyatlardaki büyük dalgalanmaları önleyecektir. İstikrar için hayvancılık
destekleri de devam etmelidir.”